...

Herrebunad

Driftige damer fra bunadsnemndene i Meldal og Rennebu har i nært samarbeid med Bunads-og Folkedraktsrådet arbeidet fram en felles herrebunad for Meldal og Rennebu, med unntak av lokale variasjoner.

Trøya
Trøya er i blå vadmål med grønne kantebånd på handlinningsoppbretten, jakkeslaget, pynteklaffene og der trøya er sydd sammen bakpå nedenfor livet. På fremsiden av kragen er det et lite fløyelsstykke, kantet med røde band. Rød attersømstikking innenfor de grønne kantbåndene.

Trøya har sju par tinnknapper, glatte med en liten ”kuv”. Den skal ikke knappes. Til pynt er det knapper på kragen, lommeklaffene og midt bak. Det er to knapper i hver handlinning. ( til sammen 30 knapper)

Buksa
Buksa kan sys i skinn og vadmel. Vadmelet kan ha fargene blått, svart eller sausvart. Bukselinningen er sydd på baksiden og blir knept igjen midt frampå. Lokket blir så knappet på linningen med tre knapper i siden, og to på framstykket. Smal linningen under kneet, knept med ei spenne, fire knapper i splitten. Selene blir skåret til av skinn. Bukseknappene er i messing med en enkel dekor.

Vest

  • Brodert vest i blå vadmel med linestoff i rygg og for. Dobbelt knepping og spisst slag. Ni par knapper. Påsydd lommeklaff.
  • Rød kalemank. Rygg og for av lin. Dobbeltknepping med sju par tinnknapper. Runde slag. Påsydd lommeklaff.
  • Randete stoff. Rygg og for av lin. Spist slag. Lommer med klaffer, sydd på fra sidesømmen. Dobbeltknepping med ti par knapper.

  • Trøya, buksa og vesten har tilsammen c. 70 små og store knapper i messing og fortinna messing, tidligere laget av Johan Stavne, nå lages de av Håvard Lie, Meldal.

Hosso
Ull-kvite etter gammel modell, strikket to rette og en vrang.

Hossoband
Flammaband av ull. En kan bruke ulike fargesammensetninger. De kan også brukes band vevet på bandgrind.

Sko
Bunadssko i svart skinn med spenner av messing eller tinn.

Halsklut
En kvadratisk liten silkeklut uten frynser. Denne kan være svart med med render ved kanten.

Lue/hatt
Lua er strikket dobbelt. Utvendig rød, innvendig hvit med løkkestrikking. Hatten er svart og har en høy pull.

Sølv
Halsknappen er laget i sølv etter gamle, ustemplede modeller  antagelig laget av sølvsmeder fra Meldal ca. 1800. Knappen blir knept midt framme gjennom begge knappehullene på halslinningen. Mansjettknapper i sølv.
Alt håndlaget av Håvard Lie, Meldal.

Belte
Laget i lær med messingbeslag etter gammel modell. Kniv med slire hengt i beltet.

Mest kjent av gamle nysølvsmeder, er Ingebrigt Jakobsen Foss(1843). Han laget belter med slire av bein og horn. Bunadsbeltet som nå  selges, er opprinnelig laget  av Johan Stavne, Løkken, og nå utarbeides det  i samarbeid med Håvard Lie, Meldal .Det  samme gjelder gor buksespenner i messing.

Barnebunader er identisk med voksenmodellen.

  

Ved prisforespørsel eller spørsmål kan du kontakte oss på:

Manufaktur/bunad

Tlf: 99 12 19 70

E-post: aa@marked.coop.no

...
Åpningstider:

Butikk:
Man. - Fre. 09.00-18.00
Lør. 09.00 - 16.00


Storkiosken:
Man. - Fre. 18.00-21.00
Lør. 16.00-21.00
Søn. 12.00-21.00


Husfliden:
Mandag: 08.00 - 15.30
Tirsdag: 11.00 - 18.00
Onsdag: 11.00 - 18.00
Torsdag: ubemannet
Fredag: 11.00 - 15.30

Ved spørsmål ang bunad(f.eks. måltaking)
ta kontakt på forhånd.

Tlf: 99121970