...

Kvinnebunad

Kvinnebunaden: Livet finnes i to varianter. Et ene er i rød vadmel, klede eller silkedamask. Damasklivet forekommer også i grønt. Det pyntes med sølvbånd eller sølvkniplinger langs forkantene. Livet går ned i stakken og er festet til denne. Det andre i livet er i damask, men uten pyntebånd. Det går utenpå stakken og har vipp i sidene og foran, og splitt midt bak.

Stakken er i svart ullstoff- blå stakker forekommer også. Den er foldelagt og har et glatt fangstykke. Nederst er det en 2,5 cm bred rød kant. Overfor denne er det påsydd en brodert bord med kirkelige motiver. Understakken er i rød bomull med en rynkekappe nederst.

Det er fem skjorter til Meldalbunaden, alle i hvitt lin. Mest brukt i dag er ei brudeskjorte fra Jerpstad. Den har musetagger på hals- og ermelinninger, og er rikt brodert med blomsterranker på skulderstykket.

Forkleet kan være i svart silkedamask eller hvitt lin med reticellabroderier. Broderiene kan dekke hele forkleet eller gå som en bred bord nederst.

Beltet er av lin eller halvlin, og har samme broderier som stakkborden. Det holdes sammen med tre sølvhekter.

Lua, som er mest brukt i dag er i svart fløyel med valk og linknipling foran. Luer i både i fløyel og silke har også vært brukt.

Et svart silketørkle, gjerne med frynser, legges løst over skuldrene.

Trøya er svart eller blå i samme type stoff som stakken, og fores med rødt ullstoff. Den har langt skjøteliv med vifte bak. Ermene er vide med rynker mot smale håndlinninger. I halsen er det også en smal linning.Trøya holdes sammen med skulte hekter, i tillegg til en liten sølvhekte i halsen og en stor i midjen.

Løslomma er i svart fløyel med en trekant i farget stoff foran, gjerne rødt. Det kan også ha rynkede sidestykker. Lomma pyntes med sølvbånd, og har en rød dusk nederst. Foret er av lin og lommelåsen av messing eller nysølv.

Det brukes svarte bunadssko og røde eller svarte strømper. Meldalssølvet består av forskjellige typer sølje med heng, både støpte og i filigransarbeid, hekter til liv og cape, og skjorteknapper.

Capet  har samme farge som stakken og er foret med rødt ullstoff. Den har hekter øverst, og ei lita sølvspenne i halsen. Det brukes både korte og lange caper.

Meldalssølja har en  egen historie: 

Sølvsmed Erik Olai Olsen(f. 1830), svennebrev 1853, kom til Grut i Meldal ca. 1875. Han lot seg inspirere til å lage meldalssølja av utsikten til Resfjellet. Når sola skinte og snøen smelta og rant nedover fjellsidene som blinkende dråper, ble sølja til.

Forøvrig har Håvard Lie, Meldal, laget en sølvring til damebuaden etter modell antagelig laget i Meldal.

Barnebunader er identisk med voksenmodellen.

Kilder: Meldal bygdebok, bind 1, bind 2 og bind4.

solje_-meldal-liten_-kvit.png

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Vi fører bunadssølv

   fra sylvsmidja

  

Ved prisforespørsel eller spørsmål om bunad kan du kontakte oss på:

Manufaktur/bunadsavdelingen

Tlf: 99 12 19 70

E-post: aa@marked.coop.no

...
Åpningstider:

Butikk:
Man. - Fre. 09.00-18.00
Lør. 09.00 - 16.00


Storkiosken:
Man. - Fre. 18.00-21.00
Lør. 16.00-21.00
Søn. 12.00-21.00


Husfliden:
Mandag: 08.00 - 15.30
Tirsdag: 11.00 - 18.00
Onsdag: 11.00 - 18.00
Torsdag: ubemannet
Fredag: 11.00 - 15.30

Ved spørsmål ang bunad(f.eks. måltaking)
ta kontakt på forhånd.

Tlf: 99121970